torsdag 2. juni 2011

Trygt Ly-engasjementet for synshemmede: Mer robust team, bedre tilrettelegging...

Tryg Ly-engasjementet for synshemmede i Polen har kommet et par skritt på veien. Forsatt står vi foran mange utløste utfordringer - som:

Et mer robust team, styrket informasjon, bedre tilrettelagt distribusjon, ny utgave av instruksjonsbok, styrket innsamling av utstyr i Norge, etablering av lokale brukerfelleskap, produksjon av lydbøker - og engasjemet for bedre integrering av sysnhemmede i det polske samfunnet.

Som ikke minst krever en solid Trygt Ly-økonomi... 
Mer detaljert:
Vi presenterer med tanke for at flere får hjerte for engasjementet vårt for synshemmede i Polen, ved omtanke og forbønn, ved å bidra praktisk eller å støtte arbeidet økonomisk...
Har fordelt 30 sett med forstørrende TV forteller litt om hvor nå står...

Dette engasjementet har et opplagt, diakonalt preg. At mennesker med funksjonshemming opplever kristne som bryr seg sånn at hverdagen avgjort endres til det bedre... Da kan det gjerne hende at noen spør HVORFOR vi er engasjert...


Robert innvier Goisa i bruken av
forstørrende TV
Et mer robust team
Det er et avgjort behov for å styrke synsteamet vårt med base i den polske byen Jelenia Gora. Spesielt er det behov for å finne en optiker, en øyelege og en spesialpedagog som gjerne vil bidra i tilknytning til Robert - velerfaren bruker og Gosia som av fag er ortoptist - jobber med brukere som skjeler.

Dette vil også legge til rette for styrket samarbeid med norske fagmiljø...

Trygt Ly trenger også å være sterkere tilstede i Jelenia Gora. Bidra i organisering og tilrettelegging...

Styrket informasjon
Vi har avgjort informasjonsjobb å gjøre. Bl.a. er det behov for lage en god brosjyre - og å etablere en internettportal i tilknytning til en fornyet utgave av www.trygtly.no Dessuten en del oppsøkende virksomhet til ikke minst skoler med synshemmede elever.

Bedre tilrettelagt distribusjon
Dagens opplegg for lagring og distribusjon har klare begrensninger. Vi trenger et bedre lager - og styrkede muligheter for distribusjon til brukere med avstand til Jelenia Gora. Spesielt slik at vi i tilknytning til utlevering kan gi god instruksjon i å starte opp som brukere av forstørrende TV
To av brukerne  i Polen
Ny utgave av instruksjonsbok 
Det tilgjengelige opplaget av en instruksjonsbok på polsk i bruk av forstørrende TV er tomt. Boka med norske forfattere trenger derfor et opptrykk - som både koster og krever tilrettelegging...

Styrket innsamling av utstyr i Norge
Det er en del ugjort i kontakt med norske hjelpemiddelsentraler. Vi har godt kontakt med noen, men skulle avgjort hatt bedre kontakt med flere andre sentraler.

Dette krever også gode opplegg for transport til Trygt Ly lageret, pakking - og ikke minst transport til Polen. Som også sine formelle utfordringer

Etablering av lokale brukerfelleskap
Mange polske brukere har en ganske isolert tilværelse. Derfor går vi med en drøm om å lage gode brukerfellesskap - som også i sin tur kan lede til kontakt med gode menighetsfellesskap

Produksjon av lydbøker
Robert, vår erfarne brukerrepresentant har lenge gått med en drøm om bedre tilgang på lydbøker. En profan litteratur kommer som lydbøker også i Polen, men for kristen litteratur står det dårlig til.

Her håper vi å kunne trekke veksler på erfaringene til KABB - kristent arbeid blant blinde og svaksynte i Norge - se bildet hvor Kabbleder Ingvar Nevland informerer Krystyna, Gosia og Kamil.

Engasjemet for bedre integrering
Mye er ugjort i å legge til sterkere integrering av synshmmede i det polske samfunnet. Ikke misforstå, vi vet at Trygt Ly avgjort har sine begrensninger.

Like fullt vil vi der vi kan, bidra til å informere, fortelle om norske erfaringer, skape diskusjon og bidra til at de som styrer samfunnsutviklingen bedre får innsyn i hvordan hverdagen ser ut for synshemmede og andre funksjonshemmede..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar